
Tinea unguium en sık Trichophyton rubrum ve T. interdigitale adındaki dermatofitlerin rol oynadığı enfeksiyöz bir hastalıktır. Tinea unguium’un rastlanma sıklığı artan yaşla paraleldir. En sık büyük ve küçük ayak parmak tırnaklarını tutar. Yetkin bir dermatolog(MD) tarafından değerlendirilmeyen lezyonlar; Psöriasis(Sedef), Dermatit, Liken Planus, Viral Siğiller, Yaşlanmaya Bağlı Tırnak Değişiklikleri ve Onikogrifoz gibi yapısal değişiklikler ile karıştırılıp uygun olmayan tedaviler başlanabilir.
Tinea unguium değişik şekillerde görülebilir:
1)Lateral Onikomikoz: Tırnağın tek tarafında sarı-beyaz opak çizgilenmeler
2)Subungal Hiperkeratoz: Tırnak altında pullanma/kepeklenme
3)Distal Onikolizis: Tırnağın uç tarafı kalkar, serbest kenarda ufalanıp dökülme
4)Süperfisyal Beyaz Onikomikoz: Tırnak plağı üzerinde beyaz yamalar ve pitting
5)Proksimal Onikomikoz: Lunulada sarı lezyonlar
6)Tırnağın Tamamiyle Destrüksiyonu
Mantar enfeksiyonu hasarlanmış tırnaklarda oldukça sıktır. Bu yüzden mantar enfeksiyonu kanıtlanmış olsa bile uygun tedavi ile tırnağın normal haline dönmesi her zaman mümkün değildir.
Bir veya iki tırnağın %80’inden azının tutulduğu tablolarda hastalar topikal tedavilere(cilde uygulanan tedaviler) yanıt verebilir; fakat kür için(hastalıktan tamamiyle arınma) genellikle ağızdan alınan sistemik tedaviler gereklidir. El tırnaklarının tutulduğu enfeksiyonlar ayak tırnaklarına kıyasla tedaviye daha hızlı ve daha iyi yanıt verirler.
Tedavide siklopiroks ihtiva eden tırnak cilalarının yanısıra çok sayıda sistemik tedavi seçeneği bulunmaktadır. El tırnağı tutulumunda sistemik tedaviler 6-12 hafta, ayak tırnağı tutulumunda 3-6 ay gibi uzun süreler devam edebilir. Tırnak cilalarının ise çok daha uzun süreler kullanılması gerekebilir.
Tırnağın tamamiyle destrükte olduğu vakalarda tırnak çekimi gerekli olabilir. Bazen hekiminiz yüksek konsantrasyonda üre ihtiva eden kremleri kapama şeklinde kullanmanızı isteyerek tırnağı kimyasal olarak eritmek isteyebilir.
Eğer doğurganlık çağında bir kadınsanız, gebelik ihtimaliniz veya planınız var ise mutlaka doktorunuza bunu belirtiniz; çünkü tedavide kullanılan bazı ilaçlar gebelikte kullanılmamalıdır.
kaynak: dermnetnz.org