Seboreik Dermatit(Yağlı Egzema)

Seboreik dermatit(Seboreik egzema); saçlı deri, yüz ve gövdenin yağlı bölgelerini tutan kronik, tekrarlayıcı bir egzema türüdür.

Seboreik dermatitin infantil ve yetişkin formları bulunmaktadır. Bazen psöriasis(sedef) ile ilişkili olabilir(sebopsöriasis).

Kepeklenme(Dandruff=Pityriasis capitis), seboreik dermatitin yangısız bir formudur.

Seboreik dermatitin nedeni kesin olarak anlaşılabilmiş değildir. Floranın bir elemanı olan Malessesia isimli bir mantarın patojenik olmayan formunun hastalığın oluşumunda rol oynadığı düşünülmektedir. Ayrıca kişiler arasında farklılık gösteren cilt bariyerindeki yağ içeriği ve fonksiyonu da hastalığın patogenezinde rol oynamaktadır.

İnfantil TipYetişkin Tip
Genellikle 3 aydan küçük bebekleri etkiler ve 6-12 ayda gerilerGeç adölesan dönemde başlangıö gösterir. En sık genç erişkin ve daha yaşlılarda görülür.
Saçlı deride yaygın yağlı pullanma. Döküntü koltuk altı ve kasık kıvrımlarına yayılabilir.Saçlı deri. burun çevresindeki kıvrımlar. kulak arkaları. kaşların içi ve göğüsün üst kısmı etkilenir.
Yaygın olsa bile kaşıntılı olmadığından bebeği rahatsız etmezKışın şiddetlenir. yazın güneş ışığına maruziyet ile hafifler.
Çoğu zaman minimal kaşıntı.
Blefarit: göz kapağı kenarları kepekli ve kırmızı

Tedavide:

  • Salisilik asit. laktik asit. üre. propilen glikol ihtiva eden keratolitikler
  • Ketakonazol, siklopiroks şampuan
  • Topikal kortikosteroidler
  • Topikal kalsinörin inhibitörleri
  • Itrakonazol. tetrasiklin. fototerapi
  • Isotretinoin

kaynak: dermnetnz.org