HPV Enfeksiyonları(Siğiller)

1.Non-Seksüel HPV Enfeksiyonu

HPV(Human Papilloma Virus), çift zincirli bir DNA virüsüdür. Genom sekanslamasına göre 200 türü bulunmaktadır. Her bir tip vücudun belirli bir bölümünü enfekte eder ve ayırt edici bir klinik sergiler.

HPV enfeksiyonları seksüel geçişli olanlar ve olmayanlar diye ikiye ayrılır. Bu yazıda ikincisinden bahsedeceğiz.

HPV bulaşı genellikle enfekte cilt veya skuamlarının bütünlüğü bozulmuş deriyle teması sonucu olur.

Enfeksiyon en sık çocuklar ve genç erişkinlerde görülür. Ayrıca şarküteri, kümes hayvancılığı ve balıkçılıkla uğraşanlarda da sıktır (HPV7 Butcher’s Wart etkenidir).

Non-seksüel HPV enfeksiyonuna en sık sebep olan HPV tipleri HPV tip 1,2,3,4,7 ve 10’dur. Non-seksüel HPV tipleri nadiren de olsa genital bölgede görülmektedir. Bulaş şekilleri kişinin vücudunun başka bir bölgesindeki enfeksiyonu yayması, bez değişimi esnasında bakıcının ellerinden bulaş veya doğum esnasında anneden bulaş şeklinde olabilir.

HPV enfeksiyonu kendisini klinik olarak “siğiller” şeklinde gösterir. Belirti vermeyen enfeksiyonlar HPV ile enfekte olmuş sağlıklı deri şeklinde görülür. İnkübasyon periyodu 12 ay kadar uzun sürebilir.

En sık görülen viral siğil çeşidine “verruca vulgaris” ismi verilir. Özellikle eller ayaklar ve dizler gibi keratin miktarından zengin bölgeleri etkiler. Çoğu belirti göstermez ama kolay bir şekilde travmatize olabildiklerinden dolayı ağrıya neden olabilirler.

Ayak tabanı siğillerinin (verruca plantaris) nasır ile ayrımında deri çizgilenmelerine(dermatoglifiks) bakılabilir. Siğilde deri çizgilenmeleri kaybolurken nasırda ise belirginleşme görülür. Eğer bir siğili kesip incelersek kırmızı noktalar şeklinde kanayan papiller damarlar ve siyah noktalar şeklinde tromboze olmuş kılcal damarlar ile karşılaşırız. Kılcal damarlar nasırlarda görülmez. Verruca plantaris lezyonlarında ağrı hissi yan taraftan bası uygulandığında olur iken, nasırlarda dik uygulanan basılar sonrasında olur. Verruca plantaris ayağın herhangi bir yerinde görülebilir iken nasırlar yalnızca basınca maruz kalan bölgelerde görülebilir.

Mozaik siğiller, çok miktarda siğilin bulunduğu alanlardır. Özellikle çok terleyen ayakların tabanında görülür.

Düz siğiller (verruca plana) 5mm’den küçük, yüzeyi düzgün, deri renginde ve özellikle yüzde görülen lezyonlardır(traş ile yayılırlar).

Subungal(tırnak altında) ve periungal(tırnak çevresinde) yerleşim gösteren siğiller tırnak plağını etkileyebilir. Tırnağın serbest kenarının altında görülen siğiller muhtemelen vücudun başka bir yerindeki siğilin kaşınması veya koparılmaya çalışılması sonucu bulaşır.

Filiform siğiller dar bir taban ve ciltten belirgin miktarda çıkıntılı keratotik dallanmalar gösterir. Tipik olarak yüzde görülürler.

HPV enfeksiyonlarının deri bulgularının tedavisi oldukça uğraştırıcı olabilir. Çocuklarda kendiliğinden gerileme görülebildiğinden dolayı “bekle ve gör” gibi yaklaşımlar tercih edilebilir.

Siğillerin tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılan tedaviler:

  • Salisilik asit asit 5-FU ihtiva eden ilaçlar
  • Kriyoterapi
  • Podofilin
  • İmiquimod krem (off-label)
  • Kontakt immünoterapi (off-label)
  • İntralezyoner bleomisin (off-label)

Siğiller için çok sayıda tedavi seçeneği bulunuyor olsa da tedavi sonrası tekrarlama çok sıktır. Çocuklarda non-seksüel siğillerin büyük çoğunluğu sene içinde kendiliğinden gerilerken erişkinlerde bu süreç çok daha yavaştır. Belirli bir HPV tipine bir kez bağışıklık kazanıldığında, aynı tip ile tekrardan enfekte olma ihtimali son derece azalır.

2.Seksüel HPV Enfeksiyonu (Anogenital Siğil)

Anogenital siğil anüs ve genital bölgenin, spesifik HPV tipleri ile oluşan enfeksiyöz hastalığıdır. Anogenital siğilleri diğer isimleri şunlardır: Anogenital verrü, condyloma acuminatum, genital siğil, veneryal siğil.

Anogenital siğiller en sık HPV 6 ve 11 tipleri ile oluşur. Temastan sonra klinik belirtilerin oluşması arasındaki süre 3 ay ila birkaç sene olabilir. Anogenital siğiller cinsel yolla bulaşan hastalık(CYBH) kategorisine dahildir ve doktorunuz anogenital siğilden şüphelendiğinde diğer CYBH’leri saptamaya yönelik tetkikler isteyebilir.

Cinsel açıdan aktif yetişkinlerin en az %75’i hayatlarının herhangi bir döneminde en azından bir tip anogenital HPV tipi ile enfekte olmuştur.

HPV enfeksiyonları gizli olabilir, klinik belirti vermeden kişiyi enfekte edebilir. Bu tarz gizli(subklinik) enfeksiyonlar servikal smear incelemesinde tespit edilebilir.

Bazı HPV tipleri anogenital(anüs ve genital bölge) kanserlere neden olabilir.

Anogenital siğiller genellikle cinsel temas yoluyla geçiş gösterdiğinden en sık 15-30 yaş arası genç erişkinlerde görülürler. Seksüel aktiviteler başlamadan önce HPV aşısını yaptıran kişilerde anogenital siğil görülme sıklığı son derece nadirdir. Bazı çalışmalar anogenital siğillerin kadınlara oranla erkeklerde daha sık olduğundan bahsetmektedir.

HPV şu yollar ile kişiden kişiye veya aynı kişinin vücut bölgeleri arasında geçiş gösterebilir:

  • Cinsel temas
  • Oral seks (HPV genital bölgeyi ağız mukozasına oranla çok daha sık tutar)
  • Doğum kanalı vasıtasıyla anneden bebeğe (vertikal geçiş)
  • Kişinin kendini enfekte etmesi(otoinokülasyon)

Anogenital siğiller gebelik süresince büyüyebilir ve normal doğuma engel olabilir. HPV enfeksiyonlu anneden doğan bebekte rekürren respiratuvar papillamatozis denilen tablonun gelişme riski vardır.

Anogenital siğiller ile karışabilen normal anatomik yapılar:

Pearly penile papules

Fordyce spots

Vestibular papillae

Seboreik keratoz

HPV’nin önlenmesinde aşılanma en önemli korunma yöntemidir. Aşılanma cinsel aktiviteler başlamadan genç yaşta yapılmalıdır. Kadınlar, HPV aşısı yaptırmış olsa da kesinlikle serviks kanseri tarama programından çıkmamalıdırlar.

Kondom kullanımı HPV geçişini azaltsa da tamamiyle önlemez; fakat diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların(CYBH) geçişini önler.

Tedavi yöntemleri:

  • Podofilotoksin
  • İmiquimod
  • Sinekateşinler
  • Kriyoterapi
  • TCA
  • Elektrocerrahi
  • Lazer ablasyon

Anogenital siğiller tedaviye yanıt olarak veya kendiliğinden gerileyebilir. Lezyonların gerilemesine rağmen HPV virüsü gizli bir şekilde enfeksiyonunu sürdürebilir. Tekrarlama ihtimali çok yüksek olan bir enfeksiyondur.

kaynak: dermnetnz.net