Limon tuzu ile ben düşürme

Benleriniz için yalnızca dermatologlardan tavsiye alınız. Berber/kuaför/güzellik uzmanı/yaşam koçu gibi kişilerin verdiği tavsiyelerin yanlış olma ihtimalini göz ardı etmeyiniz. Son zamanlarda çok popüler olan “limon tuzu ile ben düşürme”, “lazer ve kriyoterapi ile ben aldırma” gibi yöntemler kesinlikle önerilmemektedir. Bu tarz işlemler kötü huylu benlerin tanısının gecikmesine, tanısı konduğunda ise derin bir pişmanlık ve üzüntü hissedilmesine neden olabilir. Yetkin bir dermatolog tarafından etraflıca incelenmemiş hiçbir lezyonunuza(ben, iz vb.) kesinlikle hiçbir ablatif/yakıcı/yok edici işlem yaptırmayınız.

Tinea Capitis(Saçlı Derinin Mantar Enfeksiyonu)

Tinea capitis, saçlı derinin mantar enfeksiyonudur. Genellikle kaşıntılı, saç dökülmesinin eşlik ettiği döküntülü alanlarla karşımıza çıkar.

Trichophyton ve Microsporum ailesine ait dermatofitik mantarlar en sık etkenlerdir.

Tinea capitis, genellikle adölesan çağı öncesi çocuklarda görülür. Çoğunlukla diğer bir insandan veya bir hayvandan direkt temas yoluyla edinilir; fakat ortak kullanılan tarak, şapka gibi eşyalardan da bulaş mümkündür.

Ağızdan alınan mantar ilaçları istisnalar(doktorunuza başvurunuz) dışında tinea capitis tedavisinde ilk tercihtir.

Saçın dermatofit enfeksiyonunun 3 formu vardır:
1)Endotrix: Mantar sporları(artrokonidya) saç şaftının içinde yer alır.
2)Ektotrix: Mantar sporları(artrokonidya) saç şaftının dışını çevreler.
3)Favus: Saç şaftının içinde hiflerin ve hava boşluklarının bulunduğu özel bir formdur.

Çalışmalar göstermiştir ki NLRP3 yolağını da içeren doğal bağışıklık sistemi mantar enfeksiyonlarına karşı savunmadan önemli bir rol oynamaktadır.

Asemptomatik(belirti olmaksızın) taşıyıcılığa ek olarak 5 farklı tinea capitis kliniği vardır. Sebep olan organizma ve kişinin bağışıklık sistemi enfeksiyon türümü belirleyen başlıca etmenlerdir.

1)Saç dökülmesinin eşlik ettiği kepekli yamalar
2)Siyah noktaların eşlik ettiği yama şeklinde saç dökülmesi: Siyah noktalar saç dökülmesinin bulunduğu alanlarda folikül açıklıklarında görülür, saçlı derinin yüzeyinde distal uçtan kırılan saçlardır.
3)Müphem saç kaybının eşlik ettiği yaygın kepek: Seboreik dermatit(yağlı egzema) ile karışır
4)Kerion: Enfeksiyona karşı verilen abartılı immün yanıtın sonucudur. Genellikle zoofilik dermatofitler nedeniyle olur. Sebat ederse skatrizan alopesi(kalıcı kellik) nedenidir.
5)Favus: Özellikle T. schoenleinii isimli dermatofit nedeniyle olur. Şiddetli yangı kalıcı skar nedeni olabilir(kalıcı kelliğe neden olabilir).

kaynak: uptodate.com

Sivilcede yaygın geleneksel yanlışlar

Photo by Anna Nekrashevich on Pexels.com

Akne(sivilce) tedavisinde belki de hepimizin çok uzun yıllardan beri duyduğu bir takım yanlış yaklaşımlar bulunmakta. Bunlar halk arasında dilden dile dolaşan, sivilce şikayetinden yakınan birisine genellikle verilen ilk tavsiyelerdir. Nitekim bir yanlışı çok fazla kişinin dile getirmesi onu doğru kılmayacaktır.

Akne(sivilce), mutlaka bir dermatoloji hekimi(MD) tarafından yapılan fiziksel muayene ile değerlendirilmelidir. Çünkü;

  • Şikayet gerçekten akne(sivilce) mi?
  • Şikayet gerçekten akne(sivilce) ise hangi alt tipi(Akne çok geniş bir konu başlığı olup birçok alt tipe ayrılmaktadır)?
  • Şiddeti ne derecede?
  • Komedojenik mi non-komedojenik mi?
  • İnflmatauvar mı non-inflmatuvar mı?
  • Skar(yara izi) bırakmış mı?
  • Altta yatan bir hormonal bozukluk(hiperandrojenizm vb.) olabilir mi? ve daha birçok sorunun cevabı ancak gerçek bir fizik muayene ile anlaşılabilir.

Akne(sivilce) tedavisinde halk arasında dolaşan yanlış yöntemleri denemek lezyonların enfekte veya enflame(yangı artışı) olmasıyla sonuçlanıp hastanın umutsuzluğa kapılmasına ve sonradan başlanacak doğru tedavilere uyumsuzluk göstermesi mümkündür. İşte tüm bu nedenlerden dolayı geleneksel yaklaşımlar bir kenara bırakılıp medikal yaklaşımlar ön plana alınmalıdır. Aksi halde ömür boyu sürecek sivilce izleri kaçınılmaz olacaktır.